ÇOCUKLARDA KULAK AĞRISI NEDENLERİ

ÇOÇUĞUMUN KULAK AĞRISI

Çocukluklarda kulak ağrısı çok sık karşılaşılan bir şikayettir. Akut Otit olarak bilinen kulak zarı iltahabı kulak ağrısı ile başlayıp ateş, halsizlik ve işitme azlığı ile bulgu verebilir. Eksternal otit olarak bilinen dış kulak yolu iltahabın da ise kulak ağrısı ile birlikte kulakta şiddetli akıntı, kulak kepçesinde şiddetli hassasiyet ve işitme azlığı görülebilir. Her iki durum eğer tedavi edilmezse çocuklarımızda ciddi işitme kaybı sorunlarına neden olabilir.

ÇOCUĞUMUN KULAK ZARI ARKASINDA NEDEN SIVI BİRİKİMİ OLUR?

Kulakta sıvı birikimi, ateş ve ağrı olmaksızın kulak zarının arkasında , orta kulak boşluğunda sıvı birikmesidir. Orta kulağın havalanmasını, orta kulağı geniz boşluğuna bağlayan östaki borusu adlı bir tüp sağlar. Östaki borusunun işleviini yeteri kadar yapamadığı durumlarda orta kulak havalanması bozulacağından orta kulak boşluğunda sıvı birikimi başlar. Nezle , grip, sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları ve alerji sonrasında görülebilir. İlaç tedavisi ile düzelmeyen kulakta sıvı birikimi çocuklarda sıklıkla büyümüş ve iltahaplı geniz eti ile birlikte görülür.

KULAK ZAR ARKASINDA SIVI BİRİKİMİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Kulakta sıvı birikimin tedavisi öncelikle ilaç tedavisidir. Üst solunum yolu hastalıkları aynı zamanda tedavi edilir. İlaç tedavisi sırasında hasta takibe alınır. Kontrollerde kulakta sıvı varlığı ve işitme değerlendirilir. Kulakta sıvı birikimi ilaç tedavileri ile düzelmiyorsa kulak tüpü takılması kararı alınır.

Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları kliniğimize bekliyoruz.

Scroll to Top