Burun Tıkanıklığı ve Nedenleri Nedir?

BURUN TIKANIKLIĞI VE NEDENLERİ NEDİR?

Burnumuz nefes alıp vermemizi ve koku almamızı sağlayan yüzümüzdeki önemli organlarımızdandır. KBB polikliniklerine çok sık başvuru nedenlerinden biridir. Burnumuz sayesinde içeri giren hava, akciğerlere ulaşmadan önce ısıtılır, nemlendirilir ve temizlenir. Burnun sağladığı temizleme ve iklimlendirme görevi, akciğer ve genel vücut sağlığı için oldukça önemlidir. Burnumuzun iç kısmında sağ ve sol iki boşluğun olmasını sağlayan kıkırdak ve kemik yapı ve her iki boşlukta normal burun etleri dediğimiz konkalar bulunur.

Burun tıkanıklığı nedenleri arasında en sık burun iç kısımdaki kıkırdak ve kemik payanda olan septumdaki eğrilikleridir. Bununla beraber normal burun etleri olarak bilinen konkalarının çok aşırı büyümesi, burun mukozasının ödemlenmesine neden olan allerjik rinitler, burun iç mukozasına açılan sinüslerin iltahaplanmasına bağlı gelişen sinüzitler,burunda normal dışı olarak gelişen burun etleri olarak bilinen burun polipleri, burun arkasındaki geniz boşluğunu kapatan geniz dokusu sıklıkla görülebilmektedir. Yenidoğan döneminde bebekler zorunlu olarak burun solunumu yaparlar ve burun mukozası ödemi , geniz eti gibi nedenlerle burun tıknıklığı yaşayabilirler. Hamilelikteki hormonal değişiklikler burun mukozasında ödemlenme yaparak burun tıkanıklıkarına sebep olabilir.

BURUN TIKANIKLIĞI TEDAVİSİ NEDİR ?

Burun tıkanıklarında öncelikli olarak yapılması gereken tam bir kulak burun boğaz muayenesi ile beraber burun içine yönelik endoksopik muayene ile nedenin tam olarak belirlenmesidir. Nedene yönelik olarak öncelikle medikal tedavi verilir. Ancak anatomik yapısal sebeplere bağlı değişen tıkanıklarda cerrahi tedavi öncelikli yer alır. Burun tıkanıklığına yönelik cerrahilerden Septoplasti ; burun kıkırdak ve kemik desteğinin yeniden şekillendirilmesini içerir. Konka denilen burun etlerine yönelik radyofrekans dedİğimiz radyo dalgalarıyla burun etlerini küçültme tedavisi de yapılabilmektedir. Burun poliplerinin temizlenmesine yönelik endoksopik sinüs cerrahisi yapılabilmektedir.

Scroll to Top