Dr.Soyer Grip bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır

Salihli Özel Medigüneş Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr.İhsan Dinçer Soyer “Grip genellikle yıl içerisinde Ekim ayından başlayarak Mart sonu Nisan başına kadar olan dönemde sık görülen oldukça bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır” dedi.
Dr.Soyer “İnfluenza virüsleri hasta kişiden diğer kişilere kolaylıkla bulaşabilmekte ve insanların kapalı alanlarda daha çok vakit geçirdikleri kış aylarında hastalık en yoğun dönemine ulaşmaktadır. Grip genellikle hasta olan kişilerin konuşma, öksürme ve hapşırma gibi davranışları ile saçılan ve virüs içeren damlacıkların, hasta kişiye 1 metre ve daha yakın olan kişilerin ağız, burun ve göz mukozalarına geçmesi ile bulaşmaktadır. Hastalıktan korunmak için grip sezonunda mümkün olduğunca kalabalık ve kapalı ortamlardan uzak durulmalı, hasta kişiler ile temas etmemeye, sarılmamaya ve tokalaşmamaya çalışılmalı, eller sık sık yıkanmalı ve kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmelidir” dedi.

“Doktor önerisi olmadan ilaç kullanmayın”

“Gribal enfeksiyon klinik belirtileri diğer akut solunum yolu enfeksiyonu yapan etkenlerden ayırt edilemez” diyen Dr.Soyer “Hastalar ani başlayan ateş, kuru öksürük, baş ağrısı, gözlerde sulanma, şiddetli kas ağrısı ve halsizlik bulgularının yanı sıra boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı veya akıntısı ile de doktora başvurmaktadır. Özellikle ateş yüksekliği olması gribal enfeksiyonu soğuk algınlığında ayırt etmede önemlidir. Yaklaşık olarak 1-2 haftalık bir sürede tamamen iyileşme olur ancak yaşlılar, çocuklar ve diğer duyarlı gruplarda pnömoni gibi ağır komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Hasta kişiler hekim önerisi olmadan ilaç kullanmamalıdır. Grip tedavisi olan bir hastalıktır ancak yapılan çalışmalar ile tedavinin olabildiğince erken dönemde başlanmasının önemi vurgulanmaktadır. Hastanemizde influenza tanısı burun sürüntü örnekleri ile kolaylıkla saptanabilmekte ve tedavisi gecikmeden başlanabilmektedir. Ayrıca Streptokokal tonsillitten ayırt edilmesi önemlidir. Bu sayede gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Grip olan kişiler bol sıvı almalı, beslenmelerine dikkate etmeli, ellerini sık sık yıkamalı, öksürme ve aksırma sırasında ağızlarını kâğıt mendille, mendil yok ise kolun iç yüzü ile kapatmalı, mümkün ise birkaç gün evde istirahat etmeleri önerilmektedir” sözlerine yer verdi.

Kaynak: Sektör Gazetesi

Scroll to Top