Güven, hekim ve hasta arasındaki en güçlü köprüdür

Hiç düşündünüz mü, pazar yerlerine her gittiğimizde bir sürü ürün tezgahı varken neden hep aynı tezgahlara götürür bizi adımlarımız, ya da bir ürünü aynı fiyattan satsalar bile neden hep bildiğimiz mağazalardan almayı tercih ederiz? Ve hatta bazen öyle zamanlar olur ki, daha ucuza alabilme ihtimalimiz varken bile tercihimizi çoğunlukla tanıdığımız, güvendiğimiz yerlerden yana kullanırız.

Bu durum aslında sadece alışverişlerimizde değil, hayatımızın her aşamasında karşımıza çıkar. Öncesinde kurulan bir bağ, bizi hep aynı yerlere geri çekmeye devam eder. Bu bağ bazen öylesine kuvvetli kurulur ki, 83 yaşındaki bir hastayı, yaşadığı yerden tutup ameliyat olmak üzere başka bir şehire bile getirebilir. Ömer Amca neden Denizli’de değil de, atlayıp şehirlerarası bir otobüse sabahın köründe, 140-150 km yol gidip Salihli Medigüneş Kalp Merkezi’nde ameliyat olmayı tercih etti? Denizli’de altı ayrı hastanede kalp ve damar ameliyatları yapılabiliyor iken, bunca zahmete neden katlandı? Aradaki mesafe çok daha uzun olsaydı yine de gelir miydi?

?Genel olarak hepimiz huzur arıyoruz ve huzuru sadece güvende hissettiğimiz yerlerde bulabileceğimizin farkındayız, çünkü huzurun olmazsa olmazı güven duygusudur. Bizi bazen çok uzaklara dahi götürebilen bu bağın adı da “güven köprüsü”dür. Hekim ve hasta arasındaki en güçlü köprüdür. Güven Köprüsünü kurmak çok da kolay değildir; Sizden samimiyet ister, dürüstlük ister, empati ister, emek ister, özveri ister. Öylesine çok özveri ister ki hayatınızda sizin için önemli olan bir çok şeyin ve hatta eşinizin, çocuklarınızın bile önüne geçmek ister. Ameliyatta onun için elinizden gelenin en iyisini yapacağınıza, yoğun bakımda her şeyin yolunda gittiğinden emin olana kadar yanında olacağınıza, tüm hastane yatışı boyunca karşılaşabileceği sorunları çözeceğinize ve hatta taburcu olduktan sonra bile gece gündüz demeden bir telefon kadar yakın olacağınıza inanmak ister. Bazen sadece tokalaşmak ister, bazen sarılmak, bazense dert ortağı olmanızı…

?Bir cerrahsanız ve ölüm riskinin yüksek olduğu ameliyatlar yapıyorsanız, bu köprü çok sağlam kurulmalıdır. Sonuçta o size emanetlerin en değerlisini, canını emanet etmektedir ve bunun sorumluluğu çok ağırdır.

?İşte Ömer Amca’yı ilerlemiş yaşına rağmen başka bir şehire getiren bağ budur. Güven Köprüsü sağlamsa, mesafelerin önemi yoktur.

 Op.Dr. Merih Yılmaz

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı

Salihli Medigüneş Hastanesi Kalp Merkezi

Scroll to Top