Bademcik ve geniz eti problemleri hangi sağlık sorunlarına neden olur?

Salihli özel Medigüneş Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr.Dr.Selcan Kesgin, Bademcik ve geniz eti hakkında açıklamalarda bulundu.

Salihli özel Medigüneş Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr.Dr.Selcan Kesgin, Bademcik ve geniz etlerinin büyümesi ve sık iltihaplanması çocuklarda işitme kayıpları, ortodontik bozukluklar, yüz gelişiminde bozukluklar, konuşma bozukluğu, horlama, ağızdan soluma, gece öksürükleri, burun akıntıları gibi problemlere yol açabilmektedir diyerek bademcik ve geniz eti hakkında açıklamalarda bulundu.

Salihli özel Medigüneş Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr.Dr.Selcan Kesgin, Bademcik ve geniz eti büyümeleri üst solunum yolunu daraltacak boyuta ulaştığında horlama ve apne dediğimiz uykuda nefessiz kalma gibi ciddi sorunlar başlatır. Ayrıca romatizmal ateş olarak bilinen hastalık A grubu beta hemolitik streptokoklara karşı oluşturulan antikorların yol açtığı bir komplikasyondur. Kalp kapakçıklarında bozukluklara yol açabilmektedir.

çoçuğum hangi yaşta geniz eti bademcik ameliyatı olmalı?
Büyüyen bademcik ve geniz eti uykuda nefes durmalarına yol açmıyorsa geniz eti ve bademcik ameliyatı 2 yaşından sonraya bırakılabilir, ancak uyku esnasında ciddi nefes durma atakları izleniyorsa ameliyat geciktirilmeden yapılmalıdır.

çocuğumun bademcik ve geniz eti ameliyatı olması gerekir mi? Hangi durumlarda bu ameliyat zorunluluktur?
Sık geçirilen ateşli bademcik iltihabı atakları, uykuda nefes durmaları, bademcik çevresinde abse oluşma öyküsü, bademciğe ait kötü huylu tümör şüphesi durumlarında ameliyat zorunluluk; sık bademcik iltihabına bağlı olarak ateşli havale geçirme öyküsü, kulakta sık sıvı birikimleri, büyüme gelişme gerilikleri oluşturan sık enfeksiyonlar, bademcik kist ve taşları ise hastanın ameliyattan büyük yarar göreceği durumlardır.

Bademcik ve geniz eti ameliyatı geçirenler nelere dikkat etmelidir?
Bademcik ve geniz eti ameliyatı sonrası en çok dikkat edilmesi gereken risk kanamadır. Bu amaçla ebeveynlerin çok dikkatli olması, özellikle ağız ve burundan çok miktarda taze kan gelmesi gibi durumlarda hemen doktoruna başvurması gerekmektedir. Ameliyat sonrası riskleri azaltmak için çocuğun bir kaç gün ağır fiziksel aktivitelerden uzak tutularak dinlendirilmesi. Bir hafta kadar da çok sıcak ve sert yiyeceklerden kaçınılması. Ameliyat sonrası verilecek yemek listesine uyulması ve hastaneden çıkışta verilen reçetedeki ilaçların düzenli kullanılması gerekmektedir.

Bademcik ameliyatı olanlar daha mı kolay hasta olur?
Bademcik ve geniz eti vücudun mikroplara karşı savunmasında rolü olan lenfoid sistemin elemanlarıdır. Bademcik ve geniz eti ameliyatı sonrası bu dokuların yerine görev yapacak çok fazla dokunun vücutta bulunması nedeniyle uzun vadede bağışıklık sisteminde olumsuz bir etki görülmemektedir.” dedi.

Scroll to Top