Diyabetik ayak, diyabet hastalığının en çok korkulan tehlikelerinden biridir

Salihli Özel Medigüneş Hastanesi Plastik Cerrahi Uzmanı Opr.Dr.Bekir Zafer Akad, diyabetik ayak hakkında bilgiler verdi. Opr.Dr.Akad, diyabetik ayağın diyabet hastalığının en çok korkulan tehlikelerinden birisi olduğunu söyledi.

Opr.Dr.Akad “Kontrolsüz şeker düzeyi yıllar içinde sinirlerde bozulmalara yol açar. Bu sinirlerden “motor” özellikte olanlar, yani kasları çalıştıranlar bozulduğunda ayakta, parmaklarda şekil bozuklukları gelişir. Böylece çekiç parmak, pençe parmak, parmakların birbiri altına girmesi, sağa veya sola sapması gibi bozulmalar görülür. Bu tip hastalar normal ayakkabı giydiklerinde ayaklarına uymaz ve ayakkabı vurukları görülür. “Otonom” özellikli sinirler bozulduğunda ayak derisi kuru, çatlak, pul pul görünümde bir hal alır. Bu çatlaklardan mikroplar girerek ayakta enfeksiyona yol açabilir. Ayakta son derece kalınlaşmış nasırlar ortaya çıkar. Son olarak ayakta duyuyu sağlayan sinirler bozulduğunda his kaybı gelişir. Hastanın ayağında his bulunmadığı için kolayca yaralanabilir, yanabilir, donabilir, kesilebilir, ayakkabı vurabilir. Sonuç olarak ayak şekli bozulmuş, ayakkabısına uymayan, ayakkabısı vurduğunda bunu hissetmeyen, ayağı kuru ve çatlak olduğu için mikroplara açık olan bir kişide çok kolayca yara açılır” dedi.


“Şeker hastalarında yalnızca sinir bozulmaları olmaz” diyen Akad “Aynı zamanda kontrolsüz şeker düzeyi büyük ve küçük damarları da bozar. Bu hastalarda iyi kanlanamayan, iyi beslenemeyen parmak uçlarında yaralar açılır. Bu yaralar beslenme bozukluğu da olduğu için iyileşemez ve mikroplarla kolayca enfekte olur. Damar bozulması daha belirgin hastalarda parmak uçlarındaki bu yaralar ilerleyerek kangrenlere yol açar. Kangren nedeniyle parmak, ayak hatta bacak kayıpları diyabetik ayak hastalarında en korkulan sonuçtur” diye konuştu.


Diyabetik ayağın, diyabet hastalığının en çok korkulan tehlikelerinden birisi olduğuna dikkat çeken Opr.Dr.Akad  “Şeker hastalığının vücudumuzun mikroplarla mücadele etme yeteneğini düşürdüğü de unutulmamalıdır. Basit ve küçük bir yara kolayca enfekte olur” dedi.

Kaynak: Sektör Gazetesi

Scroll to Top