Kıvanç artık destek almadan yürüyebiliyor

Antalya’da yaşayan ve yakınlarının desteği ile yürüyebilen 10 yaşındaki Kıvanç Feridun Zeybek, Salihli Özel Medigüneş Hastanesi’ndeki uzun süreli tedavi ve fizik tedavi sonrası artık desteksiz yürüyebiliyor.

Antalya’da yaşayan ve tatil için ailesi ile birlikte anneannesinin yanına gelen Kıvanç Feridun Zeybek,  ayaklarda başlayan, ellere doğru yayılan, güçsüzlük, uyuşukluk ve yürüyememe şikayeti ile Salihli Özel Medigüneş Hastanesi Nöroloji Polikliniğine ailesi ile birlikte başvurdu. Yakınlarının yardımı ile yürüyen Zeybek’e Nöroloji Uzmanı Dr.Cengiz Güler tarafından muayene edildi.  Zeybek’te enfeksiyona bağlı belirgin kas güçsüzlüğü ve refleks kaybı belirlenince, Nöroloji servisine yatışı yapıldı.


Dr.Güler gözetiminde tedavisine başlanan Zeybek’e 5 gün süre ile İVİG (sağlıklı ve saf antikorlar) damar yolundan verilerek otoantikorların sinir hücrelerine zarar vermesi engellendi. Üç gün sonra yakınmaları azalan hastaya, daha sonra fizik tedavi desteği sağlandı. Yapılan tedavi ve fizik tedavi sonrası 10 yaşındaki Kıvanç Feridun Zeybek, destek almadan yeniden yürüme hayaline Medigüneş’te kavuştu.


Özel Medigüneş Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr.Seher Özlem Uğur “Rehabilitasyonun başlangıcında hastamızın bacaklarında, en belirgin ayak bileklerinde olmak üzere, kollar dahil tüm vücutta güçsüzlük mevcuttu. Bir yakınının desteği ile kısa mesafe yürüyebiliyordu. Özellikle her iki ayak, ayak bileği, diz ve kalçalara EHA, germe izometrik ve izotonik dirençli egzersizler Fizyoterapist Ayşenur Anık tarafından kontrolüm altında uyguladı. Ayrıca denge koordinasyon egzersizleri çalışıldı.13 seans rehabilitasyon sonrası hastamız desteksiz yürüyebilir, günlük yaşam aktivitelerinde bağımsız hareket edebilir düzeye ulaştı” dedi.
Nöroloji Uzm.Dr.Cengiz Güler ise “Guillan Barre Sendromu (GBS) tüm yaşlarda görülebilen akut gelişimli inflamatuvar bir polinüropatidir. Toplumda sıklığı ise yüzbinde birdir. Çocuklarda flask paralizinin (gevşek felç) en sık nedenidir. Çoğunlukla hastalık viral yada bakteriyal enfeksiyon, aşı, travma cerrahi sonrası gelişebilir. Genel klinik tablo ayaktan başlayıp yukarı doğru ilerleyen simetrik kas güçsüzlüğüdür. Solunum yetmezliği, kardiyak aritmi, menenjit ya da ansefalopati gelişenlerde tablo daha ağrılıdır” dedi.


Tanının anamnez,klinik muayeneve nörolojik muayenesi EMG, BOS incelemesi ayırıcı tanı açısından Kranial ve spinal inceleme ile konulduğunu bildirEN Uzm.Dr.Güler “GBS akut bir hastalıktır. Hızlı tanı hızlı tetkik hızlı tedavi gerekir. Tedavide İVİG veya PE uygulanmalıdır. Destekleyici tedavi ve fizik tedavi çok önemlidir.  Uygun ve zamanında tedavi ile hasta 4-6 ay içinde %90 tam şifaya kavuşur. Vatandaşlarımız bilmelidir ki her enfeksiyon, basit değildir” şeklinde ifade etti.

Kaynak: Sektör Gazetesi

Scroll to Top